Arbetsfria zoner

Ursprungligen publicerat på cybernormer.se november, 2012. Återpubliceras här pga av efterfrågan då cybernormer.se ligger nere. 

När jag känner att jag behöver fly tillvaron ett tag brukar jag ta mig till Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Genom bastuns panoramafönster har man en god utsikt över sundet och kan i lugn och ro se fartygen passera utanför. Om sikten inte är alltför dålig har man också en hyfsad utsikt över Öresundsbron. Tankar kommer och går. I ett annars uppkopplat tillstånd ser jag detta ställe som en plats att koppla av – eller ur om man så vill. Som många andra tjänstemän följer mig vanligtvis arbetet i hasorna var jag än går. Med mobiltelefon och bärbar dator tar jag med mig arbetet varhelst jag än går. Bastuns varma och fuktiga miljö är dock inget optimalt klimat för elektronisk utrustning, vilket onekligen försvårar arbete. Följaktligen har jag utropat denna plats som en fristad från arbete. Om man så vill – en arbetsfri zon.

Det är kanske därför jag reagerar extra starkt när jag ser en ung (nåja, i min ålder) naken man på en av kallbadhusets badbryggor med en laptop i knäet. Solen, som vid detta tillfälle ligger ganska lågt, skapar reflektioner på skärmen, något som mannen söker åtgärda genom att hålla upp sin handduk som solskydd för skärmen med sin fria hand. Den något absurda situationen fångade mitt intresse och jag var tvungen att tjuvkika vad som fanns på skärmen. Och jodå… han kollade mailen. Här var med andra ord en man som sökte trotsa och överkomma de svårigheter att arbeta som badhusets miljö erbjöd.

Möjligheten att koppla upp synes vara obegränsad i dagens samhälle. Snart har minsta café en så kallad wifi-zone där internetuppkoppling delas ut genom en trådlös accesspunkt. Även hemmet fungerar idag i ökad utsträckning som en arbetsplats. I ett tidigare blogginlägg kommenterades två nya studier på området vilka båda pekade på en tämligen markant ökning av arbete i hemmet med hjälp av internet. Följaktligen blir möjligheten att koppla ur eller av alltmer kringskuren. De potentiellt skadliga följderna i form av t ex rollkonflikter mellan hemmets och arbetets krav samt bristande sammanhangängande tid till återhämtning känner vi till ganska väl. Ändå börjar de sista arbetsfria reservaten bli allt färre. I ett alltmer individualiserat arbetsliv har det samtidigt, i allt större utsträckning, blivit upp till individen att upprätta gränser kring sin fria tid. Något som vissa hanterar alldeles utmärkt emedan andra ständigt verkar hamna i kläm.

 

Får jag härmed föreslå alla café-, pub- och restaurangägare en ny affärsidé. Istället för wifi-zoner införa totalt arbetsfria zoner. Man behöver kanske inte dra det så långt som att sätta ut störsändare på taket för att omöjliggöra uppkoppling – eller förresten, varför inte. Vi i projektet ”Ska du gå hem redan?” vill bidra genom en bild att sprida. Kanske skriva ut och sätta på sin dörr, båt eller kavajslag.

Även du kan bidra genom att i kommentatorsfältet nedan ge exempel på hur du gör för att koppla ur.

 

//Calle

  • Facebook
  • LinkedIn

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.