Bloggat om arbetsliv och tid

Projektgruppens medlemmar bloggar aktivt på Cybernormer.se som är en gemensam plattform för forskning om digitalisering och normer. Läs och kommentera!

 

 

 • Cyberloafing – eller ”att hemma på jobbet”

 • Svara alla (alltså finns jag(?))
  Alla har vi råkat ut för dessa meningslösa mail när bekanta och kollegor väljer att ”svara alla”. Vi tvingas läsa och hantera sådant som vi är genuint ointresserade av.
 • Arbetsfria zoner
  När jag känner att jag behöver fly tillvaron ett tag brukar jag ta mig till Ribbersborgs kallbadhus i Malmö. Genom bastuns panoramafönster har man en god utsikt över sundet och kan i lugn och ro se fartygen passera utanför.
 • Arbete och nyord
  Centralt på språkrådets hemsida anges månadens nyord. Att denna hemsideflik lyser i ansiktet på oss antyder att vi lever i en tid där det ständigt dyker upp nya ord. Ord som är värda att beakta! Som historiker och arbetslivsforskare stöter jag ibland på ord som jag inte hittar i äldre material.
 • Tecken i tiden
  Som forskare riskerar man alltid i någon mån att utveckla ett tämligen långt gående tunnelseende. Likt den gravide som helt plötsligt ser barnvagnar överallt, finner man ständigt nya bevis för att just mitt område och mina teoretiska utgångspunkter är de mest centrala för att förstå och tolka vår samtid.
 • Arbete i förkylningarnas tidevarv
  I morse när jag kom till arbetet fann jag följande lilla text utanför en kollegas dörr. ”Förkyld – arbetar hemma”. Något som föranledde följande lilla reflektion i relation till vårt forskningsprojekt ”Ska du gå hem redan?”
 • Ska du gå hem redan
  Känns frågan igen? Kanske har du ställt den till andra eller känt den hänga i luften när du lämnar din arbetsplats tidigare någon dag. I all sin enkelhet en oskyldig fråga, men samtidigt en fråga som rymmer en implicit anklagelse. Ska du verkligen gå hem redan?