Told you so!

Tekniken reser självklart ett flertal frågor om å ena sidan integritet för den anställde och å andra sidan företagens behov av övervakning och kontroll. Här finns även frågor kring hur facket ska förhålla sig till tekniken. Legala frågor kring hur den får användas samt hur information insamlad med tekniken kan användas i enskilda personalärenden som t ex grund för uppsägning. Vi (i projektet) föreställer oss dock att det finns tämligen starka normer mot denna typ av övervakning och kontroll. Följaktligen kan vi anta att, i den mån tekniken tar sig hit, kommer att lanseras som instrument för produktivitet och rationalisering – lite på samma sätt som tidsstudiemännens arbete i fabriken beskrevs på 1940-talet.

 

Så skrev vi i blogginlägget ”Tillbaka till framtiden, chefen ser dig!” för knappt ett år sedan om framväxten av mjukvara för övervakning av anställdas beteenden. I dag kan vi läsa följande i Jusektidningen 2014:7:

Den perfekta pausen – Vad har de mest produktiva gemensamt? Jo, en lång rast.

Den effektiva arbetsmodellen är: Arbeta intensivt i 52 minuter och ta sedan paus 17 minuter. Det är skaparna av en programvara som övervakar anställdas datoranvändning på jobbet som funnit formeln för den ultimata produktiviteten.

Vad baseras detta då på? Jodå. Data från mjukvaran DeskTime – en mjukvara som möjliggör att följa såväl vilka program som används som vilka sidor på Internet som besöks (såväl när som hur lång tid varje besök tar). Information som sedan sorteras i produktiv, improduktiv och neutral.

Läs mer på DeskTimes hemsida.

Missa inte bildserien över den aningslöse (obs inte medvetet fuskande) medarbetaren som med hjälp av mjukvaran blir medvetandegjord över att hen spenderat hela arbetsdagen med att titta på kattvideor.

desktime_comic-2

Hämtad från Desktime.com

  • Facebook
  • LinkedIn

Trackbacks

  1. […] post i samma anda kan man hitta här, som Calle publicerade 15 oktober i […]

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.